Meer overzicht voor elke leraar: ontdek de ideale docenten agenda

Meer overzicht voor elke leraar: ontdek de ideale docenten agenda

Ondanks dat het werk van een leerkracht zich in toenemende mate online afspeelt en meer digitaal is dan ooit, geven veel leraren nog steeds sterk de voorkeur aan een papieren lerarenagenda. Voor hen is een tastbare agenda nog steeds een fijn en vertrouwd hulpmiddel bij het organiseren van de lesweek. Ben jij actief in het onderwijs en ben je benieuwd wat een docentenagenda onderscheidt van andere agenda’s en of deze bij je past? Lees dan verder!

Voor wie is een docentenagenda?

Of je nu een leerkracht bent in het basisonderwijs, of eindexamenklassen in het middelbaar onderwijs naar de eindstreep brengt, je zult herkennen dat je een behoefte hebt aan overzicht en structuur in je vak. Als onderwijsprofessional zul je jezelf de volgende vragen stellen: “Wanneer staan mijn vergaderingen ingepland? Welke overhoringen en toetsmomenten staan deze week gepland? Zijn er bijzonderheden waar ik deze week rekening mee moet houden?”. Een papieren docentenagenda beantwoordt deze vragen in een oogopslag en ondersteunt je bij het behouden van het overzicht in je planning. Alleen leunen op je geheugen of met notities op losse blaadjes zul je nooit zo gestructureerd kunnen zijn én blijven. Met een beter overzicht in je afspraken en to-do’s kun je effectiever en efficiënter werken, hierdoor houd je meer tijd en energie over om in je vak te kunnen leggen. In je docentenagenda kun je privé afspraken en die van je werk natuurlijk ook combineren, zo blijf je nog beter georganiseerd.

Wat vind je in een docentenagenda?

Een docentenagenda is speciaal ontworpen met de gebruikswensen van onderwijzers als uitgangspunt én de input van onderwijzers uit de praktijk. Zo zijn onze docentenagenda’s door de jaren heen doorontwikkeld tot het perfecte planhulpmiddel voor onderwijsprofessionals. De extra overzichten en planners die je in de docentenagenda’s aantreft zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik door leerkrachten, en deze vind je dan ook niet terug in onze reguliere agenda’s of planners. Hieronder vind je meer informatie over de unieke overzichten en planners in onze docentenagenda’s:

Weekoverzicht: een gedetailleerd overzicht van de week, waar je gemakkelijk je lessen, vergaderingen en andere taken kunt plannen. In het binnenwerk zijn de roosteruren 1-10 voorgedrukt, dit biedt je nog meer houvast en structuur bij het maken van je planning.

Klassenplanner: dit overzicht is gecreëerd omdat veel docenten en leerkrachten klassen hebben uit verschillende leerjaren en diverse leergangen. Het doel is om inzichtelijk te maken welke klassen op welk moment afwezig zijn vanwege andere activiteiten (stages, thema’s, excursies), of wanneer er PTA’s of andere toetsmomenten staan ingepland. Zo kun je per bladzijde een periode van 5 weken beter overzien. Bovenin de klassenplanner is ruimte om de klassen aan te geven, in de planner eronder kun je per datum met een vinkje, kruisje, sticker of ander symbool aangeven dat een klas er niet zal zijn of dat er een toetsmoment ingepland staat.

Klassenlijst: met een klassenlijst kun je per klas een overzicht maken van alle leerlingen (max. 35) en bijzonderheden per leerling noteren. Linksboven op de bladzijde kun je de naam/titel van de klas opschrijven, eronder kun je alle namen van de leerlingen noteren. In de verticale velden bovenaan de planner kun je criteria of bijzonderheden noteren zoals dyslexie, ADHD, of faalangst. Omdat de velden blanco zijn kun je er dus de criteria/factoren vermelden die jij belangrijk vindt.

Jaarplanner: een overzicht van het hele jaar om belangrijke datums te markeren en een langetermijnplanning te maken.

Maandplanners: een overzicht per maand om specifieke doelen en deadlines vast te leggen, met een maand per blad heb je een prachtig overzicht op maandbasis.

Jaaroverzicht van het schooljaar: een uniek overzicht van het complete school/studiejaar compleet met weeknummers en data. In dit overzicht kun je vakanties, studiedagen, toetsperiodes en andere bijzonderheden in één overzicht visualiseren.

Plan- & tabstickers: de docentenagenda’s worden standaard geleverd met plan- en tabstickers. Deze stickers kun je gebruiken om bepaalde afspraken nog meer prioriteit te geven, of om verschillende soorten to-do’s te categoriseren.

De klassenplanner, de klassenlijsten en het jaaroverzicht zijn unieke extra planners en overzichten die je niet in onze andere agenda’s zult aantreffen en maken een docentenagenda tot een uniek planhulpmiddel voor jou als docent.

Hoe kies je een docentenagenda?

Als je hebt besloten dat één van onze docentenagenda's echt wat voor jou is, dan is het tijd jouw ideale nieuwe exemplaar uit te zoeken. Elke collectie voor een nieuw schooljaar brengen wij een nieuwe reeks docentenagenda's uit, in verschillende stijlen, bindwijzen en formaten. Op basis van jouw voorkeuren en behoeften kun je je nieuwe lerarenagenda uitzoeken. Hieronder geven wij je enkele aanwijzingen en houvast bij het maken van je keuze.

Design: voor ieder nieuwe studie/schooljaar brengen wij een nieuwe serie docentenagenda’s uit, waarin wij rekening houden met de laatste trends maar ook populaire prints en motieven terug laten komen. Zo kun je elk nieuw schooljaar kiezen voor een prachtige nieuwe agenda die helemaal aansluit bij jouw smaak en stijl.

Bindwijze: net als de meeste van onze agenda’s en planners zijn de docentenagenda’s zijn ook beschikbaar in twee verschillende bindwijzen, garengebonden en spiraalgebonden (ook wel ringband genoemd). Beide bindwijzen hebben voor- en nadelen, maar de keuze voor de bindwijze is vooral een persoonlijke voorkeur.

Formaat: de docentenagenda’s zijn beschikbaar in 2 formaten, het kleinere A5 formaat en het grotere ±A4 formaat. Door te kiezen voor het grotere formaat agenda ervaar je natuurlijk veel meer schrijfruimte, maar de keerzijde van een grotere agenda is het toegenomen gewicht en het feit dat je de agenda minder gemakkelijk in je tas mee kunt nemen.

Indeling: voor de docentenagenda’s heeft jarenlang de indeling in verticale kolommen per dag van het weekoverzicht vastgestaan. Hier is echter recent verandering in gekomen met de introductie van een docentenagenda met een ‘horizontale’ indeling van het weekoverzicht. Dit type weekoverzicht is vooralsnog in slechts 1 versie beschikbaar, maar wij hopen door de feedback van onze klanten te leren of dit nieuwe binnenwerk de voorkeur geniet.


Een docentenagenda biedt jou als onderwijsprofessional de nodige structuur en overzicht in een vaak hectische lesweek. Met praktische tools zoals onder meer de klassenplanners, de maand- en jaaroverzichten en ruimte voor zowel werk- als privéafspraken, helpen deze agenda's je om efficiënter te werken en niets over het hoofd te zien. Kies een design dat bij je past, bepaal je favoriete bindwijze en ga georganiseerd het nieuwe schooljaar in.

Bekijk via deze link ons gehele aanbod docentenagenda's: https://dehobbit.nl/collections/docentenagendas

Volgende lezen

Grip op je planning: de meerwaarde van een papieren afspraken agenda

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.