1981 het begin

Piet Tuijnman (1931-2009)  richtte in 1981 uitgeverij De Hobbit BV op. Naast De Hobbit gaf Piet Tuijnman binnen de uitgeverij Holco Publications BV al enkele jaren jeugdtijdschriften uit. Penny, het paardenmagazine voor de jonge paardengek, wordt nog steeds door uitgeverij De Jonge Lezer met succes uitgegeven. 

1981-1991 de eerste jaren

Binnen De Hobbit maakte het team in de eerste tien jaar schoolagenda’s die exclusief via distributeur Aldipress in de boekhandels terecht kwamen. Een paar jaar later vonden er, in opdracht van hoofdkantoor Bruna en Ako, vele jaren schoolagenda’s ook de weg naar hun winkels. 

1991-2000 heft in eigen hand

Naast het produceren van agenda’s voor Ako, Bruna en Vroom en Dreesmann maakt De Hobbit een strategische keuze in 1991. 
Met een groep jonge vormgevers besloot De Hobbit in eigen beheer agenda’s te creëren. In plaats van te werken met één of twee distributeurs, ging een groep jonge enthousiaste vertegenwoordigers de weg op om direct zaken te doen met Nederlandse boekhandels.  
En met succes….

2000-2015 uitbreiding

Vanaf 2000 bracht De Hobbit, behalve de vertrouwde schoolagenda’s in het voorjaar, zijn allereerste najaarscollectie jaaragenda’s en kalenders uit. 
Het assortiment groeide in kwaliteit, mooie designs, meer variatie en nieuwe doelgroepen. Vanaf 2010 legt De Hobbit meer en meer de nadruk op gezinsproducten waaronder de familieplanners.

2015-2023 focus en logistiek

In 2015 kocht Mark Tuijnman De Hobbit BV van zijn familie. 
De jaren daarna is de omzet sterk gegroeid door focus, prachtige producten en een enthousiast Hobbit team. Heel belangrijk is ook de intensieve samenwerking met de inmiddels 1400 verkooppunten, waaronder boekhandels, Primera winkels, Bruna winkels en Read Shops. 
De groei bracht ook weer nieuwe ontwikkelingen op het gebied van logistiek. Na een fijne samenwerking met TTC besloot De Hobbit in 2019 z’n eigen orderpick-bedrijf op te zetten onder de naam Strak Plan.  
Begin 2020 is de Hobbit begonnen met wekelijkse replenishment die de retailer helpt om op basis van verkoop, zijn uitverkochte artikelen weer aan te vullen. 
In april 2020 krijgt de Hobbit zijn eigen ‘conceptstore’ aan het Ritsevoort in Alkmaar. In de winkel ligt afwisselend het gehele voorjaar/najaars assortiment. 
Het rechtstreekse contact met de klant is inspirerend. Met hun tips, eventuele nieuwe ideeën of opmerkingen gaat het Hobbit team graag aan de slag! 

2024 en verder..

Volop actie dit nieuwe jaar. Onze eigen winkel gaat open in het voorjaar in ons volledig gerenoveerde pand aan de Ritsevoort 15 in Alkmaar. Eind oktober gaat het Hobbit en Strak Plan team verhuizen naar het nieuwe kantoorpand en distributiecentrum aan de Nijverheidsplein 1A te Heerhugowaard. Ook voor dit jaar staat er weer genoeg op de planning!